+375 (29) 335-95-33   +375 (29) 773-93-77
Top
 

Візавыя дакументы

Для атрымання візы ў консульскім аддзеле

а) зарэгістравацца ў электроннай сістэме па прыёму заяваў – анкет анлайн на інтэрнэт-сайце, спецыфічных для кожнай краіны, і кіравацца размешчанай на сайце інструкцыяй.

Візавую анкету належыць запаўняць літарамі лацінскага алфавіту, акрамя пунктаў, якія ў адпаведнасці з патрабаваннямі сістэмы запаўняюцца кірыліцай (прозвішча і імя ўказваюцца ў лацінскай транскрыпцыі, як у пашпарце), затым раздрукаваць і падпісаць.

Дакументы падаюцца не раней, чым за 3 месяцы да пачатку запланаванай паездкі.

б) падаць камплект неабходных дакументаў у Консульскі аддзел Пасольства краіны Шэнгенскай зоны ў Рэспубліцы Беларусь.

Пашпарт, копію старонак пашпарта з подпісам і персанальнымі данымі, копіі старонак з шэнгенскімі візамі, выдадзенымі на працягу апошніх 3 гадоў.

Тэрмін дзеяння пашпарта павінен заканчвацца не раней, чым праз 3 месяцы пасля запланаванай даты выезду з Шэнгенскай зоны, у пашпарце павінна быць не менш за дзве чыстыя старонкі, ён павінен быць выдадзены на працягу апошніх 10 гадоў (пашпарты, тэрмін дзеяння якіх заканчваецца пазней, нават калі гэта прадугледжана заканадаўствам Рэспублікі Беларусь, не прымаюцца).

Актуальную каляровую фатаграфію 4,5 см x 3,5 см, якая адпавядае рэкамендацыям ІКАО (ICAO): http://www2.icao.int/en/MRTD/Downloads/Technical%20Reports/Annex_A-Photograph_Guidelines.pdf;

Поліс медыцынскага страхавання для грамадзян, якія выязджаюць за мяжу.

Страхавы поліс павінен пакрываць усе выдаткі, якія могуць узнікнуць у сувязі з вымушаным вяртаннем па медыцынскіх паказаннях, што патрабуюць тэрміновай медыцынскай дапамогі, у сувязі з тэрміновай шпіталізацыяй або смерцю падчас прабывання ў краіне Шэнгенскага пагаднення. Страхавы поліс павінен быць сапраўдным ва ўсіх дзяржавах Шэнгенскага пагаднення на працягу ўсяго тэрміну прабывання або транзітнага праезду. Мінімальная страхавая сума павінна складаць 30 000 еўра.

Дакументы, якія пацвярджаюць адпаведнасць заяўленай і фактычнай мэце візіту (падрабязны пералік дакументаў гл. у раздзеле «Пералік дакументаў»)

У выключных выпадках консул мае права патрабаваць прадставіць таксама іншыя дакументы або запрасіць для асабістай размовы.

в) аплаціць консульскі збор

Консульскі збор аплочваецца ў дзень падачы дакументаў на падставе талона, выдадзенага ў Консульскім аддзеле, копіі старонак пашпарта з подпісам і персанальнымі данымі, а таксама старонкі № 31. Падрабязную інфармацыю аб консульскіх зборах гл. у «табліцы консульскіх збораў».

Дакументы падаюцца толькі ў дзень, абраны Вамі падчас рэгістрацыі.

г) забраць пашпарт:

Дата выдачы пашпарта паведамляецца падчас падачы дакументаў.

Дакументы, як правіла, разглядаюцца на працягу 10 працоўных дзён.

 

У пасольства/консульства якой дзяржавы Шэнгенскай зоны належыць звяртацца для афармлення візы?

Калі вы плануеце наведаць канкрэтную дзяржаву Шэнгенскай зоны, належыць звярнуцца ў пасольства/консульства дзяржавы Шэнгенскай зоны, якая з’яўляецца адзіным пунктам прызначэння Вашай паездкі/паездак.

Калі Вы плануеце наведаць некалькі дзяржаў Шэнгенскай зоны, належыць звярнуцца ў пасольства/консульства дзяржавы Шэнгенскай зоны, якая з’яўляецца галоўным пунктам прызначэння Вашай паездкі/паездак з улікам тэрміну прабывання і мэты візіту.

Калі немагчыма вызначыць галоўны пункт прызначэння, належыць звярнуцца ў пасольства/консульства дзяржавы Шэнгенскай зоны, мяжу якой Вы будзеце перасякаць першай.

Калі Вы звернецеся па візу не ў тое пасольства/консульства…

Пасля падачы дакументаў пасольства/консульства павінна пераканацца, што менавіта яно з’яўляецца той установай, якая павінна разгледзець візавую анкету. Калі пасольства/консульства не з’яўляецца той установай, якая павінна выдаць візу (на падставе дадзенай візавай анкеты), то яно неадкладна вяртае заяўніку дакументы, аплочаны консульскі збор, а таксама паведамляе, у якое пасольства/консульства належыць звярнуцца па візу.

Візавая інфармацыйная сістэма (ВІС)

З 23 чэрвеня 2015 года ва ўсіх пасольствах і консульскіх установах дзяржаў-удзельніц Шэнгенскага пагаднення плануецца ўвядзенне ў эксплуатацыю Візавай інфармацыйнай сістэмы (ВІС). Увядзенне ВІС суправаджаецца абавязковым прадстаўленнем усімі заяўнікамі ва ўзросце больш за 12 гадоў біяметрычных даных (адпячаткі пальцаў і біяметрычная фатаграфія). ГЭТА РОБІЦЬ НЕАБХОДНАЙ АСАБІСТУЮ ЯЎКУ Ў ПАСОЛЬСТВА. Просьба прачытаць артыкул для атрымання падрабязнай інфармацыі.

З 23 чэрвеня 2015 года плануецца ўвядзенне ў эксплуатацыю Візавай інфармацыйнай сістэмы (ВІС) ва ўсіх пасольствах і консульскіх установах дзяржаў-удзельніц Шэнгенскага пагаднення, якія знаходзяцца на тэрыторыі дзяржаў, што ўваходзяць у праграму Усходняга партнёрства, да якіх адносіцца і Беларусь.

Візавая інфармацыйная сістэма прызначана для абмену візавымі данымі паміж дзяржавамі-ўдзельніцамі Шэнгенскага пагаднення. Асноўнымі мэтамі ВІС з’яўляецца палягчэнне кантролю на знешніх межах і павышэнне бяспекі, у тым ліку для заяўнікаў.

Візавая інфармацыйная сістэма ВІС дзяржаў-удзельніц Шэнгенскага пагаднення была створана 11 кастрычніка 2011 года. З таго часу ажыццяўляецца паступовае падключэнне да яе візавых аддзелаў усіх пасольстваў дзяржаў-удзельніц Шэнгенскага пагаднення, г.зн. да цэнтральнай базы даных ВІС падключаюцца ўсе консульскія прадстаўніцтвы і кантрольна-прапускныя пункты на межах Шэнгенскай зоны.

Увядзенне ВІС суправаджаецца абавязковым прадстаўленнем усімі заяўнікамі ва ўзросце больш за 12 гадоў біяметрычных даных (адпячаткі пальцаў і біяметрычная фатаграфія).

 

У сувязі з прымяненнем ВІС дзейнічаюць наступныя змены:

Пасля 23 чэрвеня 2015 года пры першай падачы хадайніцтва на атрыманне візы неабходная асабістая яўка ўсіх заяўнікаў, якія дасягнулі ўзросту 12 гадоў, у мэтах збору біяметрычных даных (адпячаткі ўсіх пальцаў і фота).

Пасля атрымання адпячаткаў пальцаў яны захоўваюцца ў ВІС на працягу 59 месяцаў і могуць паўторна выкарыстоўвацца пры падачы новых візавых хадайніцтваў. Такім чынам, неабходнасць у асабістай яўцы заяўніка можа адпасці на працягу пяці гадоў з моманту апошняй працэдуры зняцця адпячаткаў пальцаў, нават у тым выпадку, калі гэтая працэдура праводзілася ў прадстаўніцтве іншай дзяржавы-ўдзельніцы Шэнгенскага пагаднення. У такім выпадку ў візавай анкеце Вам належыць абавязкова ўказаць дату апошняга зняцця адпячаткаў пальцаў.

Пасродкам доступу да базы даных ВІС памежныя органы маюць магчымасць праверыць асобу кожнага грамадзяніна, які ўязджае на тэрыторыю дзяржаў-удзельніц Шэнгенскага пагаднення.

Ад абавязку прадстаўлення адпячаткаў пальцаў вызвалены толькі асобы, якія фізічна не ў стане гэта зрабіць, напрыклад, пры адсутнасці пальцаў. Калі іх менш за 10, то здымаюцца адпячаткі тых пальцаў, якія маюцца. Пры наяўнасці іншых часовых перашкодаў (напрыклад, пры пераломе пальцаў або з-за знаходжання ў бальніцы ў выніку цяжкага захворвання ці траўмы) неабходнасць прадстаўлення адпячаткаў пальцаў таксама можа адпасці. Аднак гэта павінна быць зроблена пры наступнай падачы візавага хадайніцтва. У выпадку ўзнікнення сумненняў рэкамендуем звязацца з намі пасродкам кантактнага фармуляра на нашай інтэрнэт-старонцы.

Шэнгенская кароткатэрміновая віза

Выдаецца асобам, якія плануюць прабыванне на тэрыторыі краін Шэнгенскага пагаднення сумарна (адзін або некалькі ўездаў) не больш за 90 дзён на працягу кожнага 180-дзённага перыяду, які лічыцца з даты ўезду на тэрыторыю краін пагаднення, або асобам, якія плануюць транзітны праезд праз тэрыторыю Шэнгенскай зоны (цягніком, аўтамабілем, самалётам).

Пры разліку тэрміну прабывання на тэрыторыі краін пагаднення не ўлічваюцца тэрміны прабывання на падставе дазволу на пражыванне або доўгатэрміновай візы (нацыянальнай).

Шэнгенская віза, дзеянне якой абмежавана тэрытарыяльна, «LTV»

Выдаецца ў парадку выключэння, толькі ў пэўных выпадках. Яна дае права на прабыванне на тэрыторыі дзяржавы, якая выдала візу. У выключных выпадках яна можа быць сапраўднай на тэрыторыі некалькіх краін Шэнгенскага пагаднення, калі кожная з іх выказала згоду.

Аэрапортавая транзітная шэнгенская віза*

Выдаецца асобам, якія накіроўваюцца самалётам у трэція краіны, калі авіязносіны прадугледжваюць прамежную пасадку на тэрыторыі краін Шэнгенскага пагаднення. Аэрапортавая транзітная віза катэгорыі «A» дае права толькі на ўезд і прабыванне ў транзітнай зоне міжнароднага аэрапорта (віза не дае права на ўезд на тэрыторыю краін Шэнгенскага пагаднення або выхад за межы транзітнай зоны аэрапорта).

* датычыцца грамадзян: Афганістана, Бангладэш, Дэмакратычнай Рэспублікі Конга, Эрытрэі, Эфіёпіі, Ганы, Ірана, Ірака, Нігерыі, Пакістана, Судана і Шры-Ланкі.

Пералік дакументаў, абавязковых для атрымання шэнгенскай кароткатэрміновай візы

запоўнены і падпісаны бланк візавай анкеты;

актуальная каляровая фатаграфія 3,5 x 4,5;

пашпарт, выдадзены на працягу апошніх дзесяці гадоў, сапраўдны на працягу не менш чым 3 месяцаў з дня запланаванага вяртання, у якім ёсць не менш за 2 свабодныя (чыстыя) старонкі, прызначаныя для віз;

копія старонак пашпарта з персанальнымі данымі;

поліс медыцынскага страхавання, сапраўдны на тэрыторыі ўсіх краін Шэнгенскага пагаднення, на суму не менш за 30 000 еўра;

адзін з пералічаных ніжэй дакументаў, якія пацвярджаюць наяўнасць грашовых сродкаў падчас прабывання:

— сапраўдная, выдадзеная банкам даведка аб стане рахунку;

— сапраўдная крэдытная картка (даведка аб наяўнасці грашовых сродкаў, якімі можна карыстацца);

— сапраўдная даведка з месца працы аб даходах за апошнія 3 месяцы;

— даведка аб памеры пенсіі/дапамогі або пенсійнае пасведчанне/пасведчанне інваліда.

дакументы, якія пацвярджаюць мэту і ўмовы запланаванага прабывання на тэрыторыі краін Шэнгенскага пагаднення;

дазвол на пражыванне ў адпаведнасці з заканадаўствам Рэспублікі Беларусь (для іншаземцаў, якія знаходзяцца ў Рэспубліцы Беларусь).

 

Пералік дадатковых дакументаў, якія павінны прадставіць непаўналетнія

натарыяльна аформлены дазвол другога з бацькоў (калі гэтая асоба не падпісала візавую анкету);

пасведчанне аб нараджэнні;

калі непаўналетні падарожнічае без бацькоў – натарыяльна аформленая згода абоіх бацькоў на выезд непаўналетняга з Беларусі. Калі непаўналетні мае толькі аднаго апекуна, належыць прадставіць адпаведны дакумент (пастанову суда аб аднаасобнай апецы над дзіцём, пасведчанне аб смерці або іншы дакумент);

непаўналетнія, якія падарожнічаюць з бацькамі, павінны прадставіць копію сапраўдных віз бацькоў.

 

Вы павінны таксама даведацца ў Консульскім аддзеле, ці не патрэбны дадатковыя дакументы.

Турызм – паломніцтва

За гэтай візай могуць звяртацца асобы, якія накіроўваюцца ў краіны Шэнгенскай зоны з адной з ніжэй пералічаных мэтаў:

краязнаўчыя экскурсіі;

паломніцтва.

За шматгадовай турыстычнай візай могуць звяртацца асобы, здольныя даказаць, што раней яны атрымалі не менш за дзве турыстычныя візы (у т.л. адну польскую), выкарыстаныя імі па прызначэнні, а таксама якія прадставілі пацвярджэнне аплаты (у поўным аб’ёме) турыстычнай паслугі на тэрыторыі Польшчы не менш чым на 3 дні.

Адзін з дакументаў, якія пацвярджаюць дадзеную мэту паездкі:

дакумент, які пацвярджае набыццё турыстычнай паслугі і ўтрымлівае наступную інфармацыю: тэрмін прабывання, прозвішча і імя асобы, якой ён датычыцца, адрас і тэлефон месца пражывання, а таксама інфармацыю аб памеры ўнесенай аплаты;

дакумент, які пацвярджае набыццё білета на культурна-забаўляльнае мерапрыемства.

Транзіт

За гэтай візай могуць звяртацца асобы, якія маюць права на ўезд у краіну прызначэння і накіроўваюцца ў яе праз тэрыторыю Польшчы, Літвы і Латвіі.

Дакументы, якія пацвярджаюць мэту ўезду:

арыгінал і копія сапраўднай візы краіны прызначэння;

калі віза ў краіну прызначэння не патрабуецца – дакумент, які пацвярджае мэту паездкі.

Вышэйназваны пералік не з’яўляецца вычарпальным. Консул мае права патрабаваць ад кожнага заяўніка прадставіць дадатковыя дакументы, якія пацвярджаюць інфармацыю, указаную ў візавай анкеце.